Jet Lag Nedir

Jet Lag Nedir

Jet lag 

 İnsanlar niçin jet lag olur?

Jet lag, uzun mesafeli uçak seyahatinin bir yan etkisidir. Uçakla farklı zaman dilimleri arasında seyahat ettiğinizde, vücudunuzun biyolojik saati başladığınız yerdekinde kalır. Yeni zaman diliminizdeki düzene alışmanız birkaç gün alabilir. Bu yüzden, bir müddet boyunca, vücudunuz hala ayrıldığınız ülkenin zaman dilimindeymişsiniz gibi hareket etmeye çalışır. Kendiniz geceleyin tamamıyla uyanık ve gün boyunca uykulu hissedebilirsiniz.

Vücudunuzun biyolojik saati gün ışığıyla ve beyninizdeki melatonin denilen bir kimyasalla işler. Melatonin ne zaman uyuyacağınızı bildirir. Dışarıda hava kararmaya başladığında vücudunuz melatonin üretmeye başlar ve hava aydınlandığında durur.

Genelde ne kadar zaman dilimi geçerseniz, jet lag o kadar şiddetli olur. Örmeğin, Londra’dan Los Angeles’e  sekiz zaman dilimi geçilir. Bu da demek oluyor ki, Los Angeles’teki  zamanın Londra’dakinin sekiz saat gerisindedir. Los Angeles’e  akşam saat altıda varırsanız, vücudunuz saati gece 2 olarak algılar.

 Belirtileri nelerdir?

Başlıca belirtisi yorgunluktur ve ileri derece olabilir. Ayrıca uyumada ya da konsantre olmada zorluk çekebilirsiniz.düzgün beslenmeniz engelleyebilir, bir karın ağrınız olabilir ve kendinizi  genel olarak rahatsız hissedebilirsiniz.

 Tedavi yöntemleri nelerdir?

Jet lag  kendi kendine birkaç gün sonra kendiliğinden düzelir. Bazı ilaçlar kendinizi daha iyi hissetme sürecinizin hızlanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, öncelikle deneyebileceğiniz bazı akla yatkın şeyler vardır.

 Kendiniz için yapabileceğiniz şeyler

Uygulayacağınız şeylerin vücudunuzu yeni bir zaman dilimine adapte olmasına yardımcı olabileceğine dair araştırmalardan elde edilen bir bulgu yoktur. Fakat aşağıda söylenenleri deneyebilirsiniz:

 • Alkollü içeceklerden uzak durun. Bu içecekler vücudunuza su kaybettirir ve kendinizi kendiniz daha kötü hissettirebilirler

• Çay ve kafein içeren diğer içeceklerden uzak durun.  Kafein, vücudunuzun  yeni uyku ve uyanma zamanlarına çabuk bir şekilde adapte olmasını engelleyebilir..

• Batıya yapılan uzun bir yolculuk sonrası hava kararıncaya uyanık kalmak

• Doğuya yapılan uzun bir yolculuk sonrası hava aydınladığında kalkmak. Öğle vakti sonrası süresince güneş ışığında dışarıda olmak yardımcı olabilir.

• Vardığınız yer için uygun olan öğünlerde az yemek

• Gündüz vaktinde içersinde, yürüme ya da gezme gibi bazı hafif egzersizler yapmak. Fakat yatma vaktinden hemen önce egzersiz yapmanın bazen uyumayı daha da zorlaştırabileceğini unutmayın.

 Kullandığınız ilaçları her gün aynı zamanda almanız gerekiyorsa, yeni zaman dilimizde dozların zamanlaması konusunu doktorunuza ya da eczacınıza danışın.

 Hastalığın sonunda ne olacak?

Jet lag rahatsızlık vericidir.Jet lag daima gideceğiniz yere vardıktan sonra çok geçmeden kötü bir hal alır. Fakat tedavi olmaksızın bile, sadece birkaç gün sürer. Kendinizi kötü hissetmenize rağmen dört ile altı gün  geçince, iyileşeceksiniz. Vücudunuzun biyolojik saati her gün yaklaşık bir saat kadar bir süre önceki haline gelir; bu yüzden, ne kadar zaman dilimi geçtiyseniz, jet lagın etkisinden kurtulmanız o kadar uzun  zaman alacaktır.

 

Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER
Makale Tarihi: 15/03/2011


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522