Organ Nakli Nedir

Organ Nakli Nedir

Organ Nakli Nedir?

Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denilir.

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedir. Kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak 'bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.

Hangi Organ ve Dokuların Nakli Yapılmaktadır?

  1. Böbrek,
  2. Karaciğer,
  3. Kalp,
  4. Akciğer
  5. Pankreas,
  6. İnce barsaktır,

Nakil yapılan dokular

  1. Kalp kapağı,
  2. Kornea,
  3. Kemik,
  4. Kemik iliği,
  5. Deri
     

Organ Nakli Kimlerden Yapılır?
Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

1. Canlı donör (verici): Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları kan grubu vb. uyumu mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Bunlar canlı donör olarak tanımlanmaktadır. Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır.

2. Kadavra donör (verici): Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması vb. nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken, beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır. Kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas, kalp kapakları ve kornea kadavrada nakillerde kullanılmaktadır.
 


 

Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER
Makale Tarihi: 26/06/2012


Anahtar Kelimeler: böbrek nakli , diyaliz , donör , organ nakli , karaciğer nakli

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

error code: 522