Sedef Hastalığı
SEDEF HASTALIĞI
Üzerinde gümüş renkli kabuklanmalar oluşan kızarık bir deriniz varsa bu sedef hastalığıdır. Sedef hastalığını geçirecek bir tedavi olmamasına ragmen, hastalığı kontrol altında tutmaya yardım edecek tedaviler vardır.
Nasıl oluşur?
Cildiniz birkaç hücre katmanından meydana gelmiştir. Daima, yeni hücreler ölü hücrelerin yerini alır. Yeni hücreler cildinizin en alt tabakasından en üst tabakasına çıkar. Yeni hücreler cildinizin en üst katmanına çıktığında eskileri dökülür. Hücrelerin bu çoğalma döngüsü genellikle 3 ya da 4 hafta sürer.
Sedef hastasıysanız, bu daha hızlı olur. Yeni deri hücrelerinin cildinizin en üst tabakasına çıkması 3 ya da 4 gün sürer. Ekstra hücreler oluşur ve cildinizde pul pul dökülmeler meydana gelir. Bazen de bu ekstra hücreler saçlı deride kepeklenmelere neden olur.
Doktorlar bu hastalığın bazı insanlarda neden meydana geldiğini bilmemektedir. Genetiğiniz bu hastalıkta rol oynayabilir. Stresli bir yaşam da sedef hastalığını alevlendirebilir.
Sedef hastalığının değişik türleri vardır. Biz burada kronik plak tipi sedef hastalığını ele alacağız. Tırnak ya da kafa derisi sedefinin ve diğer türlerinin tedavilerinden bahsetmeyeceğiz.
Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Bu yüzden kimseye bulaştıramazsınız.
Belirtiler nelerdir?
Sedef hastalığında hastalığın bulunduğu deri kızarık hale gelir, üzerinde de gümüş renkli kabuklanmalar meydana gelir. Hastalıklı bölge cildin diğer kısmından belirgin şekilde ayrılır. Bu lekeler değişik şekillerde, boyutlarda olabilir ve kaşınabilir. Bazen bu lekeler yarılabilir ve kanayabilir.
Cildinizdeki bu lekeler muhtemelen ortaya çıkıcak ve kaybolcaktırlar. Aylarca yok olabilir ya da asla kaybolmaz. Bazı insanlarda bir defada birkaç leke çıkarken bazılarının tüm vücutlarında lekeler meydana gelebilir.
Plak tipi sedef hastalığınız varsa, aşağıdaki belirtilerden bazılarını da yaşayabilirsiniz:
-Tırnaklarınızda değişim. Tırnaklarınız çukurlaşabilir ya da tırnağınız ayrılabilir. Bu sedef hastası olan insanların üçte birine olur.
-Ağrı, eklemlerde yangı. Bu durum sedef hastası olan 10 insandan 1’inde olur. Genellikle el ya da ayak parmaklarının eklemlerini etkiler.
Hangi tedaviler faydalıdır?
Tedaviniz sedef hastalığınızın şiddetine bağlıdır. Sizin için iyi sonuç veren tedaviyi bulmadan önce birkaç tane denemeniz gerekebilir.
Kremler ve merhemler
Sedef hastalığında iyi sonuç veren birçok çeşit kremler ve merhemler vardır. Sedef hastalığınız hafif seyrediyorsa, krem ya da merhemler ihtiyacınız olan tedaviyi karşılayacaktır.
D vitaminli kremlerin kullanımı kolaydır ve diğer tedavilerden daha temizdir.
Nemlendiriciler cildinizin yumuşak ve nemli kalmasına yardımcı olur.
Steroid kremler kısa süreli kullanımlarda iyi sonuçlar verir. Fakat uzun süreli kullanımlarda cildinizde incelmelere neden olur. Bu kremleri kullanmayı bırakırsanız sedef hastalığınız alevlenebilir. Tedavi için doktorunuzla konuşmak en iyi yoldur. Doktorunuz size steroidler hakkında tavsiyeler verecek ve ihtiyacınız varsa daha güçlü kremler yazacaktır
Hafif tedaviler
Güneş ışığı bazı insanların sedef hastalığına faydalı olur. Güneşe çıktığınızda yanmayacağınızdan emin olmanız önemlidir. Cildinizin sedeften etkilenmeyen kısmını güneşten korumak için koruyucu kremler kullanın. Şapka ve güneş gözlüğünü de ihmal etmeyin.
Kremler yada merhemler sonuç vermediyse yada vücudunuza yayıldıysa, doktorunuz ultraviole B ışını (UVB) tavsiye edebilir. Doktorlar bu tedavinin sonuç verdiği hususunda hemfikirdirler. Fakat bunu kanıtlamak için yeterli araştırma yoktur. Bir makinada UVB tedavisi olmak güneşlenmek gibidir. Her bir tedavi sadece birkaç dakika sürer.
Şiddetli geçen bir sedef hastalığınız varsa, doktorunuz bir ilaç içmenizde ve ultraviole A (UVA) ışığı tedavisi görmenizde hemfikirdir. Bu tedaviye kısaca PUVA denir. Bu tedaviyi uzun süre görürseniz cildinizin hızlı yaşlanma riski vardır. Ayrıca yassı hücre kanseri adı verilen bir çeşit cilt kanseri olma riskinizi de arttırır.
Sedef hastalığı için ilaçlar
Birçok ilaç sedef hastalığına iyi gelebilir fakat ciddi yan etkileri vardır. Bazıları bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Bayan iseniz bu hapları kullanırken hamile kalamazsınız.Bebeğinize zarar verebilir. Erkekseniz bu ilaçlarını kullanırken eşinizi hamile bırakmamalısınız. Çünkü ilaçların yan etkileri vardır ve doktorlar diğer tedaviler sonuç vermediğinde bu ilaçları kullanırlar.
Birleştirilmiş tedaviler
Doktorunuz sedef hastalığı için birleştirilmiş tedavi uygulayabilir. Örneğin, hafif bir tedavi için kremleri ya da ilaçları aynı anda kullanabilirsiniz. Araştırmalara göre birleştirilmiş ilaçların bazıları tek tedaviye göre daha iyi sonuç vermektedir. Fakat iki tedavide de yan etkiler görülebilir.
Diğer tedaviler
Bazı insanlar ciltlerini iyileştirmek için akapunktur, termal banyo, balık yağı hapları ve fizyoterapi gibi başka tedavilere de başvururlar. Fakat bunların işe yarayıp yaramadığı konusunda çok fazla araştırma yapılmamıştır.
Bana ne olacak?
Sedef hastalığı ortaya çıkıp kaybolmasına rağmen, genellikle tamamen geçmez. Tehlikeli değildir ve kronik plak tipi sedef hastalığı genel sağlık durumunuzu etkilemez. Çoğu insan belirtileri tedaviyle kontrol altına alır.
Çoğu sedef hastası için ciltlerinin görüntüsü temel problemdir. Bazı insanlar yüzmek gibi bazı şeyleri yapmayı zor görürler. Bazıları ise sosyal yaşamdan uzak durur.
Binlerce insan bu durumda ve çoğu aynı hislere sahiptir. Sedef hastalığı için bir tedavi olmamasına rağmen, kontrol altına alınabilir ve hayatınızı istediğiniz şekilde sürdürebilirsiniz.
Dr. Pınar AKAN
Yazar: Dr. Pınar AKAN
Makale Tarihi: 15/03/2011
Lİften Zengin Diyet Nedir | |
Grip Salgınları ve Beslenme ile Gripten Korunma | |
Kurban Bayramında Sağlık | |
Diyet Yapmak ve Kilo Vermek | |
Arı Sokması Nedir Tedavisi Nasıldır |
Cilt Kanseri | |
Sedef Hastalığı | |
Besin Alerjisi Nedir | |
Aft (Ağız Ülseri) Nedir | |
Yaşlılık Benleri ve Çiller |
Tweet |
|