Tatilde Sağlık
Tatilde ve Sağlık
Çoğumuz, seyahat, eğlence ve heyecan için sabırsızlanıyoruz ve yaz tatili için seyahat hazırlıkları yapıyoruz. Unutmamak gerekir ki yolculuk sırasında, sık sık baş ağrısı, mide ağrısı, bitkinlik ve diğer potansiyel olarak ciddi sağlık sorunları yaşayabileceğimiz aklımıza gelmez. Planlama, esneklik, mizah ve olumlu bir tutum sağlıklı seyahat etmek önemli unsurlarıdır.
Son dakika aceleden kaçınmak, güvenli ve sağlıklı bir seyahat büyük bir rol oynar. Küçük şeyler, en az ayda 1 kez ama geziden önce mutlaka bir doktoru ziyaret etmek, seyahatten önce stresi büyük ölçüde azaltabilir. Erken planlama, seyahat ederken endişe verecek olasılıkları düşünmek tedbir almamızı kolaylaştırır. Sağlık sigortanız, yabancı bir ülkeye seyahat mi? Aşı veya başka bir ilaç gerekliliği var mı? Yedekleme için gözlük veya kontak lenslerden fazladan bir çift var mı? Eğer sağlıkla ilgili bir sorun varsa, tıbbi geçmişi ve mevcut ilaçlar özetleyen doktor antetli bir mektubu doktorunuzdan almak çok önemlidir. Inhaler kullananlar için veya bir sağlık sorununu tedavi etmek için kontrollü bir madde kullanımı varsa, doktorunuzun bu cihaz ya da ilacı neden gerekli olduğunu açıklayan bir mektup yazması da çok iyi olur.
Kullandığınız İlaçlar için
Gideceğiniz yere ve kalış süresine bağlı olarak, aşıların yeterli ve güncel olup olmadığını öğrenmek önemlidir. Hepatit A, hepatit B ya da diğer aşılar ziyaret edilecek bölge için doktorunuza danışmanız gereken ve kendi kontrol etmeniz gereken şeylerden biridir.
Ayrıca dünyanın bazı bölgelerinde antimalaryal ilaçlar gerekebilir. Düzenli ilaçlarımızın, en az iki katı miktarı yanımızda taşımak iyi bir tedbir olabilir. Tam bir tedarik paketi yanımızda ki taşıma çantasında diğeri bagajımız da olursa birinin kaybolması durumunda sıkıntı yaşamamızı engeller. İlaçları taşıma sıcaklığı da bu ilaçların taşınması sırasında önemli bir etkendir. Kendi kişisel ilk yardım çantası hazırlayın ve ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi olup olmadığını görmek için doktor ya da hemşireniz ile kontrol edebilirsiniz.
Rahatsız yolculuk ve jet lag
6 saatten uzun süren uçuşlarda ayak bilekleri ve ayaklarda şişmeye (ödem) neden olabilir. Bunu önlemek için, yolculuk esnasında kısa yürüyüşler ve uçuş sırasında sık sık kaslarınızı germe hareketleri yapmak önemlidir. Seyahatle ilgili sinüs ve kulak sorunları hakkında endişe duyuyorsanız, kalkış saatinden 30 ila 40 dakika önce bir ağız ya da burun dekonjestanı alabilirsiniz.
Jet lag uzun süren uçuşlarda çok yaygındır ve ajitasyon, uykusuzluk, konsantrasyon zayıflığı, ve genelleştirilmiş yorgunluğa yol açabilir. Riskini azaltmaya yardımcı olmak için, önce alkollü ve gazlı içecekler almamak ve uçuş sırasında, seyahatiniz boyunca her gün bol miktarda su veya meyve suyu içmek, sizi gideceğiniz yere vardığınızda kendinize gevşeme zamanı ayırmak önemlidir. Yeni yemek ve uyku düzenine mümkün olduğunca çabuk geçin.
Mide bulantısı
Çeşitli reçetesiz satılan ağızdan alınan ilaçlar mide bulantısını rahatlatmak için kullanılabilir. Yine bilek bantları veya ilaçlı cilt yamaları, bazı kişiler de daha iyi sonuç verebilir. İşin sırrı, eğer onlara gerçekten ihtiyacımız varsa kullanmaktır.
Yüksek irtifalara çıkacaksak, yüksek basınç kayak veya yürüyüş gezisini berbat edebilir. Mümkünse, orta yükseklikte bir gün geçirmek ya da vücudun yavaş yavaş yüksekliğe uyum sağlamalarına yardımcı olmak gerekir. Yine, önceden plan yapmak ve yükseklik hastalığını önlemek ve bu konuda ki ilaçlar hakkında doktorunuza danışın.
Temiz Gıda ve Su
Yaklaşık her 10 gezginden 6 sında ishal ile sorun vardır. En yaygın nedenleri gıda ve su’ dan kaynaklanmasıdır. Soğuk büfeler, salatalar, soğuk tatlılar, süt ve pastörize olmayan süt ürünleri konusunda özellikle dikkatli olun. Deniz ürünleri, sığır eti, domuz eti ve çiğ, az pişmiş, tütsülenmiş, salamura, ya da tuzlu gıdalardan uzak durun. Sosisten kaçının. Eğer bir restoranda yemek yemeden önce, tuvaletleri kontrol edin; kirli ise, gıda hazırlama prosedürleri de riskli olabilir.
Avrupa ve diğer sanayileşmiş ülkelerde su kaynakları genellikle güvenlidir, ancak emin değilseniz, düzgün mühürlü şişelenmiş su kullanın. Kişisel su filtreleri, virüsleri ortadan kaldırmaz bu yüzden de tavsiye edilmez. Sıcak çay, sıcak kahve, gazlı içecekler, bira, şarap ve taze meyve suları, muhtemelen güvenlidir ama su veya buz içeren karışık içkiler riskli olabilir. Alkol içeren içecekler klasik düşüncenin aksine mikropları öldürmez.
Güneş yanığı, böcekler ve yüzme tehlikeleri
Koruyucu giysi, güneş koruyucu kremler ve böcek kovucular, dünyanın birçok yerinde çok önemlidir. Her zaman 15 koruma ya da daha yüksek bir güneş kremi kullanın, güneşin çok sıcak ya da gökyüzünün bulutlu olduğunu düşünmüyor olsanız bile. Çocuklarla seyahat ediyorsanız, özellikle böcek kovucular hakkında doktorunuza danışın.
Tatlı su gölleri, göletler, nehirler, ya da akarsular da yüzmek bazı ülkelerde tehlikeli olabilir. Klorlu havuzların ve tuzlu suyun genellikle güvenli olduğunu, ancak denizanası ve diğer deniz canlılarının yaralanmalara sebep olacağını unutmayın.
Rahatlayın ve maceraların tadını çıkarın. Seyahat de rahatsızlıklar bile olsa sonunda güzel anılarınız olsun.
Dr. Ergun TOPSEVER
Yazar: Dr. Bedri Ergun TOPSEVER
Makale Tarihi: 15/03/2011
İnsomnia (Uykusuzluk) | |
Kan Bağışı Nedir ve Kimler Kan Verebilir | |
Tıp Bayramınız Kutlu Olsun | |
Kilo Verirken Nelere Dikkat Edilmeli | |
Sağlıklı uyanmak için yapılması gerekenler |
Migren | |
H3N2 Virüsü Nedir | |
Yiyerek Kilo Verin | |
Grip Salgınları ve Beslenme ile Gripten Korunma | |
Yaşam Kaynağımız SU |
Tweet |
|